Vasútról mindenkinek, akit érdekel, hogy min megy a vonat.

Nagyvasúti kisokos

Nagyvasúti kisokos

Kütyük a pályán, és körülötte

2024. június 11. - Pályamágus, a sínész

Futólag a biztosító berendezésről.

 

A vasúti pálya sosem volt egy biztonságos hely. Még akkor sem, amikor csille korát élte, és emberek tolták a bányák vájataiban. Akkor a gyatra műszaki körülmények okozták a bajokat, mert a kocsik folyton kisiklottak. Amikor viszont nem, akkor rendkívül hatékony szállítójárműnek bizonyult. Valószínűleg ezért inkább a műszaki fejlesztést, és nem a beszüntetést választották a korai vasutak használói. 

Ahogy az lenni szokott, az egyre kifinomultabb vasúti pályák és járművek csak részben szolgálták a biztonságot. Ahogy egyre kevesebb lett a siklásos baleset, úgy növekedett a sebesség, és lett a műszaki fejlődésből jelentős részben hatékonyságnövekedés.

Következő lépés volt a már biztonságosnak mondható vasutak forgalomnövekedése, ami meg ugye az ütközéses baleseteknek kedvezett, és hát jól meggondolva, kevesebb problémát okozott egy ócska pályán való siklás, mint egy jelentékeny sebességgel történő ütközés. Ez a felismerés kényszerítette ki a biztosítóberendezések megalkotását. 

Ez a blog alapvetően pályás ismeretterjesztés céljából íródik. A biztosítóberendezések típusait, részletes működését nem fogjuk elemezni. Az egy önálló és rendkívül összetett szakma még a vasúton belül is. Amit viszont ennek ellenére feltétlenül érdemes még így kitekintés jelleggel is tudni, az a berendezések logikája. Bármilyen berendezésről is van szó, bármilyen működési mechanizmusok is dolgoznak benne, van egy alapvető logikája, ami mindegyikre jellemző, ez pedig a feltételek rendszerének logikája.

A biztosítóberendezések alapesetben nem engednek semmiféle mozgást. Ez alól csak a térközjelzők kivételek, amiknek az alaphelyzete a "szabad" jelzés, de az is csak azért, mert alapesetben sehol semmilyen jármű nem közlekedik, tehát amelyik mégis kapott ilyen engedélyt, annak semmi oka, hogy ne folytassa az útját, csak mert a semmi közepén van egy jelző. Ezek amúgy nagyon jól megkülönböztethetőek bármelyik másiktól.

Tehát az alaphelyzet az, hogy sehol semmi mozgás. Ha mégis elindítanánk egy vonatot, akkor megtervezzük, hogy merre is fog menni. Annak megfelelő állásba helyezzük a váltókat, az érintett sorompókat lecsukjuk, és amikor már minden lehetséges baleseti tényezőt így kiküszöböltünk, akkor a vonatkozó jelzőt "szabad" állásba helyezzük. A lényeg, hogy ezt nem "biz Isten" módban tesszük, hanem a biztosítóberendezés mindenféle ellenőrző érzékelőkkel felügyeli a ténykedést, és amíg nincs minden a helyén, addig nem teszi lehetővé a jelző szabaddá tételét. 

siklasztosaru.jpg

Persze nem minden függőség erre a szimpla feltételrendszerre van kiépítve. Vannak például siklasztósaruk*, vágányzáró sorompók, amik fizikailag akadályozzák bizonyos vágányok használatát pont azért, mert mondjuk azon nincs semmilyen kikényszerített óvintézkedés fenntartva, automatizmussal nem lehet felügyelni, ezért ezek a fizikai közlekedést gátló berendezések csak bizonyos feltételek megléte esetén távolíthatóak el, illetve azok eltávolítása esetén lehet csak az adott vágányt használatba venni. Például a siklasztósaru, vagy vágányzáró sorompó kulcsát személyesen, aláírás ellenében, megfelelő vizsgákkal rendelkező dolgozónak adják ki, aki azután ezzel a kulccsal eltávolítja a mozgást gátló berendezést, majd az akármilyen ellenőrző mechanizmus által eltávolítottnak érzékelt feltétel lehetővé teszi, hogy az adott vágány irányába lehessen állítani a váltót. Amíg a berendezés nem érzékeli, hogy a saru már nincs a sínen. addig ugyan ez a berendezés megakadályozza a vágányra vezető váltó megfelelő állásba állítását. 

vgzaro_sorompo.jpg

Hogy mennyiféle összefüggésrendszer létezik, arról talán senki sem tudna átfogó ismerettel szolgálni, mert bár vannak rendszerek, valójában minden egyes részegység, állomás, csomópont, bármi, egyedi tervezésű összefüggésrendszert kap a helyi jellegzetességek figyelembevételével.

A biztosítóberendezések hazánkban még néhol előforduló legrégebbi fajtája a kulcsos rendszer, amikor az egyik feltétel előállása egy kiadott kulcs segítségével, azt egy másik berendezés zárszerkezetébe helyezve, és azt felnyitva új feltételt állít elő, hogy a sorozat végén közlekedésre alkalmas haladási útvonal jöjjön létre. Ezt az útvonalat szaknyelven vágányútnak hívják. Ennél fejlettebb a vonóvezetékes, őrhelyről állított berendezések rendszere, van ahol indukciós elektromos rendszer működik, és még néhány lépcső közbeiktatásával ma már nálunk is üzemelnek úgynevezett KÖFI (központi forgalomirányítás) terminálok, ahonnan digitális eszközök segítségével egy központból távoli állomások, egész vasútvonalak, vagy vonalrészek forgalmát irányítják.

alkatreszek.jpg

Mindezekből vonattal közlekedve, vagy állomásokon, vasútvonalak mellett sétálva csupán érzékelőket, relészekrényeket, csatlakozási pontokat találunk. Ezek információkat közölnek a biztosítóberendezéssel, illetve annak kezelőjével a vonatok mozgásáról. Általában elég robusztus eszközök, véletlen belerúgással, ráejtett tárgyal nem lehet bennük kárt tenni, de vannak köztük olyanok is, amiknek ugyan bajuk nem lesz, de mivel fémtest érzékelésével gyűjtenek információkat a járművek hollétéről, egy odadobott italos-doboz képes lecsukni mondjuk egy sorompót, és mivel további adatot nem rögzít, azt a biztonság kedvéért jó időre úgy is hagyja. A legjobb, ha elkerüljük messzire ezeket az érzékelőket, abból biztosan nem lesz semmi baj.

Ennyit egyelőre a biztberről, mert már így is elég hosszúra nyúl a poszt, de ha volna rá igény, akkor gyűjtök még közérthető adatot sok-sok képpel. El sem tudnánk képzelni, hogy mennyiféle módon vigyáznak ezek a rendszerek a biztonságos közlekedésre.

_____________________________________________________________

* siklasztósaru. A tuti megoldás eszköze. Ha elfelejtették a vagont rögzíteni, vagy akármi más okból kigurulna az elzárt vágányról, akkor inkább essen ki, mint hogy ellenőrizetlenül haladva a forgalom alatt lévő pályára tévedjen, és ott balesetet okozzon. Az alaphelyzetben lévő siklasztósaru egyszerűen kiemeli a jármű kerekét a helyéről, és így gyakorlatilag siklást idéz elő egy pontosan meghatározott helyen. Ez is balesetnek számít, de nem esik kár.

 iniciale.jpg

A következő rész is izgalmas lesz.

____________________________

Illusztráció:

http://www.vasutallomasok.hu/index.php?o=showlanc&l=21170&f=4453

http://www.kbsz.hu/j25/dokumentumok/2018-0679-5_zj_alairva.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://vasutrol-barkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr5918422969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GyMasa 2024.06.12. 21:48:50

Nekem ugyan a biztber nem a szakmám, csak érdekelt a dolog, és 20+ éve rá sem néztem, de nekem az rémlik, hogy pl. hívójelzővel a tilos bejárati jelző mellett is el lehet lépésben haladni.
Illetve kihagytad a védőváltókat.

Pályamágus, a sínész · vasutrol-barkinek.blog.hu 2024.06.13. 07:50:27

@GyMasa: Tökéletesen igazad van, és ezen kívül még nagyon sokmindent kihagytam, de nekem nem szakterületem. Tartok tőle, hogy esetleg helytelen dolgokat írok. Ha viszont szeretnél még anyagot a témában, akkor gyűjtök még szívesen. Azért írok, hogy olvassátok. :)

Carada 2024.06.29. 04:25:34

Óh, a biztosítóberendezések... A kedvenceim!
"Tisztelt utasaink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a biztosítóberendezés meghibásodása miatt Budapest és Székesfehérvár között a vonatok 30 - 60 perc késéssel közlekednek!"
És ezt kéthavonta legalább egyszer...

Pályamágus, a sínész · vasutrol-barkinek.blog.hu 2024.06.29. 20:57:45

@Carada: Jogos észrevétel. Talán érdemes rávilágítani, hogy összességében sokkal kevesebb üzemzavar van mostanság, mint régen, de a felépítés jellege miatt ezek a hibák sokkal szembetűnőbben mutatkoznak meg.

Ez azért van, mert régen a szolgálati helyeken a meghibásodások okát rögtön megállapították, és ha nem is javították azonnal, mert már akkor is kellettek hozzá a műszerészek, de kézivezérléssel tovább folytatták a munkát a helyreállításig, addig manapság a távolból nem tudják megállapítani, hogy az üzemzavarnak pontosan mi az oka. A biztonság kedvéért, amíg nem ér ki a helyszínre egy hozzáértő, és nem intézkedik, addig a hibás részeket kikerülik. Így fordulhat elő, hogy akár egy kisebb hiba miatt is egyvágányos közlekedésre állnak át, amíg nem tudnak biztosat, és egy forgalmasabb pályán ebből elég sok késés tud összetorlódni.

Másik ok elég banális és a tálalás is túl szemérmes. Nem igazán értem, hogy miért azt mondják be, hogy a berendezés hibája, és miért nem azt, ami van. Ti., hogy gyűjtőszenvedélyű emberkék birtokviszony átrendezést hajtottak végre náhány berendezési alkatrész esetében, és a pótlásig a rendszer nem tud működni. Ez azért mégsem írható a berendezés megbízhatóságának számlájára.

Carada 2024.06.30. 02:06:00

@Pályamágus, a sínész: Tudom, hogy nem témája a blognak, de felmerül bennem még egy ok. Valamiért azt képzelem, hogy egy bizonyos menedzseri szint felett felcsillantak a szemek, amikor lemodellezték, hogy az új, modern biztberek milyen megbízhatóak, mennyire frankón működnek, és ami a lényeg, sokkal gyakrabban tudják egymást követni a vonatok, sokkal több vonatot lehet "átnyomni" a pályán ugyanannyi idő alatt!
Aztán ha gond van, akkor az (jééé...!) sokkal több vonatot érint. Megint Szfvár - Bp: csúcsidőben öt (!) percenként megy végig egy-egy személyszállító vonat az egyik irányba, de 24 órára elosztva is 12 percenként (118 vonat). Tök jó lenne, ha működne, de nem működik. Fehérvár és Kelenföld között nyilván sokkal kevesebb áll meg, de itt is az van, hogy ha egy vonat 30 percet késik, az már nem is késik, hanem gyakorlatilag kimarad, mert már ott kellene lennie a következőnek is.

Pályamágus, a sínész · vasutrol-barkinek.blog.hu 2024.06.30. 08:22:55

@Carada: A menedzsment szemvillantásáról azt kell tudni, hogy elég jó a megérzésed. Közvetlen ismeretekből kiindulva egészen biztosan tudom állítanui, hogy az inkompetencia az egeket nyaldossa. Ez nem klasszikus munkaviszonyból eredő ellenszenv, hanem tételesen igazolható megállapítás. Sajnos az az alaphozzáállás, hogy figyelembeveendő ismeretekkel kizárólag magasabb beosztású vezetők rendelkezhetnek, de mivel ők maguk sincsenek tisztában a hétköznapi problékákkal, így az eredmény is nyilvánvaló.

Ami a biztbert illeti, tudnod kell, hogy egy laikushoz képest talán több ismerettel rendelkezem, de messze nem egy szakértőével, szóval a válaszaim a témában nem feltétlenül megbízhatóak.

Vonatkövetés: A vonatok olyan sűrűn követhetik egymást, amilyen gyorsan lépnek át a következő biztosított pályaszakaszra. Ezt térközöknek hívják. Gyakorlatilag fel van szabdalva egy-egy állomásköz rövidebb szakaszokra, hogy már akkor is el lehessen indítani a következő vonatot, ha még az előző nem ért oda a következő állomásra. Ez a rendszer viszont már évtizedek óta működik. A lehetséges vonatsűrűség jószerivel csak a sebességen múlik, mert a térközök hosszának nincs közvetlen köze a berendezés típusához. Más kérdés, hogy tényleg több vonat közlekedik, így a már meglévő rendszer jobban ki van használva, kevesebb lehetőség van a menetidőcsúszás korrigálására.

Vonatkimaradás. Na ez meg még távolabb áll tőlem, de azért egy pár szót mégis. Nem olyan egyszerű csak úgy kihagyni egy vonatot, mert az azt kiszolgáló szerelvény a visszaúton egy másik vonat szerelvénye lenne, szóval kihagyni csak párban lehet, vagy úgy, hogy technikailag kimarad a vonat, de a szerelvénye egy következőhöz kapcsolva egy vonatként leközlekedik. Nem ismerem a közlekedésszervezés valós vezetői szempontjait, de ha úgy működik, ahogy a pályafenntartásé, akkor az sem lehet különösebben gyakorlatias. Én a max 15-20 perces követési időközökben, de nagyobb kapacitású vonatokban gondolkodnék. Ez azért mégsem a 4-6 villamos. Akkor az utasok is el lennének szállítva, meg a berendezés se lenne túlterhelve. Régen még tananyag volt a túltervezés annak érdekében, hogy legyenek pufferek, korrigálási lehetőségek. Mi van, ha mondjuk valahol egy nagyobb csoport száll fel a vonatra? A plusz idő késési hullámot idéz elő, csupán csak a határértékre terhelés miatt.

gigabursch 2024.07.01. 10:05:02

EZ újabb klassz cikk volt

@Pályamágus, a sínész:
Amíg az ilyen jellegű vagyonátcsoportosítást nem kezelik a Btk-ban tömeggyilkossági kísérletként és ahhoz méltó büntetőtelepi exportalanyként, addig sajnos ez fent fog maradni.

Pályamágus, a sínész · vasutrol-barkinek.blog.hu 2024.07.01. 13:36:08

@gigabursch: Örülök, hogy tetszett!
Tömeggyilkosságnak épp nem, de nem is mezei lopásnak számít. Amennyire tudom, pályamerénylet kategóriában versenyzik az elkövető, csak nem tud róla. Leginkább a sokkal jobb felderítés segítene, mert ha tömegesen kapnának ugyan azért 5-10-szer annyit, mint más esetekben, félnének a pályatartozékoktól, mint ördög a tömjéntől.
süti beállítások módosítása