Vasútról mindenkinek, akit érdekel, hogy min megy a vonat.

Nagyvasúti kisokos

Nagyvasúti kisokos

Út és vasút egy szinten

2023. október 09. - Pályamágus, a sínész

 

A vasúti balesetek elsöprő többségének helyszíne az útátjáró. Igen, amit a civil szféra vasúti átjárónak nevez, az a vasútszakmában az útátjáró megnevezést kapta. Végülis csak megközelítés kérdése, hogy mi megy át min. Adott tehát az útátjáró, mely lehetőséget biztosít a közúton haladó járműveknek, hogy keresztül haladjanak a vasúti pályán.

Rögtön felvetődik, hogy vajon miért van elsőbbsége a vonatnak a közúti járművel szemben? Ennek okai a fizikában keresendők, de mivel annak nyelve a matematika, azon belül is a képletek rengetege, így köznapi nyelven vesszük át. Tudni kell, hogy a vasúti szállítás energetikai szempontból nagyságrendileg tized annyi energiát vesz igénybe, mint a közúti. Ez azért van, mert a vaskerék a vaspályával csupán egy ponton érintkezik, így a keletkező surlódás is csekély. De ami jó az energia felhasználásnál, az bizony ugyan olyan mértékben rossz a fékezésnél. A vonatok megállításához is legalább tízszer akkora út kell, mint az autónak. Esélye sem lenne megállni az autók előtt, míg fordítva ez nem okoz gondot.

És most térjünk vissza az útátjárókhoz, és azok lehetséges megoldásaihoz. Nagyon sokféle megoldásról beszélhetünk, de ezek is kategóriákba sorolhatóak. A hagyományos megoldás az un. vezetősínes útátjáró. Ilyet manapság mellékvonalakon, állomásokon, alárendelt utaknál lehet látni. Jól felismerhető a vonatok által használt un. pályasínek mellett a nyomkarima haladását biztosító vezetősín. A vezetősínek közötti területet az útburkolattal megegyező anyaggal töltik ki. Például aszfalttal, kockakővel, betonnal, térkővel, stb.

aszfaltos_utatjaro.jpg

Az átjáróburkolatok is fejlődtek az idő múlásával. Létesíteni nálunk már nem nagyon szoktak, de számtalan helyen láthatóak az un. "BODAN" rendszerű elemes átjárók. Ezek lényege, hogy az átjárást biztosító felületet maga az elem adja, egyúttal szükségtelenné teszi a vezetősínek alkalmazását, így speciális lekötési rendszerre sincs szükség. Ugyan azokat az aljakat és lekötési rendszereket lehet alkalmazni, mint a környező pályában van.

bodan_utatjaro.jpg

Manapság egyre elterjedtebb a gumiból készült elemes átjárórendszer a "STRAIL".

strail.jpg

A "BODAN" rendszerűhöz képest az adja a fejlődést, hogy ezek az elemek már nem híd jelleggel a síntalpakra támaszkodnak, hanem az elemek alatt lévő betonaljakra, így a teherbírásuk sokkal jobb, valamint anyaguk miatt a tapadásuk is megbízhatóbb.

bodan_keresztmetszet.jpgstrail_keresztmetszet.jpgEz a rendszer egyre több megoldást tesz lehetővé. Van standard, de van amelyik extrém terhelhetőségű fémbetétes, van amelyik nagyelemes, a hegyesszögű átjárókialakításoknál keletkező igénybevételekhez, de van olyan is, aminek rugalmas a nyomcsatornája a közúti kerekek átgördülésének segítéséhez például kerékpárutaknál. Ezeken kívül kísérleteznek más megoldásokkal is, de Magyarországon speciális igénybevételektől eltekintve ezeket a rendszereket használják.

Ismerkedjünk az iránytartással!

__________________________________________________________

Illusztráció:

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9At%C3%A1tj%C3%A1r%C3%B3

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Bodan_utatjaro.JPG

https://innorail2021.hu/wp-content/uploads/2020/03/Christof-NEUMANN_Szintbeli-keresztez%C5%91d%C3%A9s-%C3%A9letciklusk%C3%B6lts%C3%A9g%C3%A9nek-jav%C3%ADt%C3%A1sa-polimerbeton-haszn%C3%A1lat%C3%A1val.pdf

https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2019/08/iparagi-hirek201908ez-a-negy-vasuti-atjaro-ujul-meg-az-egymilliardos-fejlesztesi-csomagban

https://docplayer.hu/19576862-Strail-epitoipari-muszaki-engedely-1-muszaki-szallitasi-feltetelek-4-alkalmazasi-terulet-9-alkalmazasi-feltetelek-14.html

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vasutrol-barkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr2718225173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.10.09. 17:45:48

A legjobb a nem szintbeni kereszteződés.

Mondjuk amikor a domborzati és a pálya íve nincs igazán összehangolva a közút hossz és keresztmetszetével, az rendes bukkabókat jelent.
De nem lehetetlen, lásd 82-es út Gyulafirátót és Eplény között.
90-es tempóval és szgk-val, - most már tudom - strail rendszerrel teljesen jó.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.10.09. 22:39:23

"A vonatok megállításához is legalább tízszer akkora út kell, mint az autónak."

És egy tehervonat esetében vagy 1000-szer több energia vész kárba, hiszen tehervagonokon nincs áramvisszatáplálás fékezéskor, de szerintem hagyományos személyvagonoknál sincs.

Pályamágus, a sínész · vasutrol-barkinek.blog.hu 2023.10.10. 05:44:30

@gigabursch: Tény, hogy legjobb az átjáró nélküli kereszteződés. Más kérdés, hogy leginkább a kétféle jármű egymást nem akadályozó közlekedése miatt. Ha a szabályokat betartanák, az átjárókon sem lenne baleset, mint ahogy a felüljáróról sem esnének le autók (buszok), meg az aluljárókba semszorulnának kamionok. Sajnos itt még előkerül a pénzügyi matek is, mert szinteltolásos átjárást létesíteni többszázszor annyiba kerül, mint hagyományosat, és ahhoz azért sokszázszor akkora forgalom is kell,hogy megérje.

Valóban vannak nagyon jól sikerült átjárók, amiket akár el is lehetett volna rontani. Tervezésnél még általában nem szoktak rosszul kinézni. A kérdés az, hogy a terepi kitűzést végző művezető kellő gyakorlattal rendelkezik-e a geodézia terén, és ha nem, hajlandó-e egy hivatásos geodétát felkérni a feladatra. A magassági vonalvezetés minősége nem függ az átjáró típusától. Az lehet megtévesztő, hogy a Strail rendszer anyagából adódóan puhább átkelési érzetet nyújt.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A megállapítás azon része, hogy csak az új vontatójárművek tudnak visszatáplálni, tökéletesen helytálló. Fékezésnél valóban energiaveszteség történik a hagyományos járművek esetében. Abban talán van helyesbíteni való, hogy az az arány azért nem 1000-szeres.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.10.10. 08:39:25

@Pályamágus, a sínész:

Ha a visszatáplálasról külön poszt lesz, akkor ne szaladjunk előre, különben viszont az a kérdésem, van-e érdemleges visszatáplálás az akár tucatnyi kocsiból, esetleg sok-sok tucat tehervagonból álló szerelvényeken.

Motor ugye csak a mozdonyban van, ám az nem tudja fékezni az egész szerelvényt, a kocsikon viszont csak hagyományos fék van.

Vagy normál, üzemszerű fékezésnél csak a mozdony fékez (visszatáplálással), és a kocsik fékrendszere csak erőteljes fékezésnél, vészfékezésnél lépnek be?

Most nem azokra a kompakt szerelvényekre gondolok - nem tudom a szakszerű nevüket -, ahol egyben van a mozdony és max. pár kocsi, azoknál akár minden tengelyen lehet motor, de majd úgyis megírod az igazat. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.10.10. 08:41:41

"van-e érdemleges visszatáplálás az akár tucatnyi kocsiból, esetleg sok-sok tucat tehervagonból álló szerelvényeken."

Mármint az egészen új vagonokon, a régebbieken írtad is, hogy nincs.

gigabursch 2023.10.10. 10:26:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ha a mozdony képes rá, akkor - eltekintve a vészfékezéstől - az esetek javában a mozdony ezt meg tudja oldani, felesleges göncöket nem kell a kocsikra aggatni, elegendő a motor "reverz" üzemmódban.

A régebbi mozdonyokna

gigabursch 2023.10.10. 10:28:44

@gigabursch:
A régebbi mozdonyokna nem visszatáplaló egysége volt, hanem hőkibocsátó, azaz fent a tetőn egy adag hőleadó felület elegendő a finom fékezésekhez, de nyilván van szerepe az erős fékezrsekben is.

Ismereteim szerint a Gigant is ilyen, de már talán az M2 is ilyen volt 40 éve, ahol szempont, hogy kevesebb por keletkezzen.

gigabursch 2023.10.10. 10:29:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Szerintem is legyen ráérősen sok poszt.

gigabursch 2023.10.10. 10:32:18

@Pályamágus, a sínész:
Nem minden a terepi kitűzés, van ahol vannak "szerencsétlen" mellékkörülmények.

Pl. Balatonedericsnél nem tud elég elég mélyre menni az útpálya a talajvíz miatt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.10.10. 11:04:56

@gigabursch:

Azért is kérdeztem rá, mert gyorsításkor és normál lassításkor nagyon nem ugyanúgy viselkedik egy szerelvény, ha csak a mozdony fékez. Gyorsításkor 'a' szinte bármekkora lehet, lassításkor viszont csak kellően kicsi lehet (ha csak a mozdony fékez), különben a hátrébb lévő vagonok megtolják, akár kisiklathatják az előrébb lévőket, esetleg a mozdonyt is.

Olvastunk már olyan ráfutásos balesetekről, amikor a kamion rosszul rögzített rakománya ütközéskor előrecsúszott és szétlapította a vezetőfülkét samt vezetővel. A fékezetlen vagon meg a tökéletes rögzítetlen rakomány.

gigabursch 2023.10.10. 11:26:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ami azt illeti egy rendes teherszerelvény akkor se tudna úgy gyorsítani, hogy egy erős ívben kiemelje két kocsi a közötte lévőt.
Amit az intenzív lassításról és annak árumozgató hatásáról írsz, azt értem, el is tudom vizuál izélni, De vasútnál ezt valahogy csak abban az esetben érzem kritikusnak, ha kisiklás van és kilökődik a sínről a hátrébb lévő vagon.

De majd megmondja egy szakember...

Pályamágus, a sínész · vasutrol-barkinek.blog.hu 2023.10.11. 09:06:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne: @gigabursch: Korábban talán említettem, de lehet, hogy túlságosan bíztok az ismereteimben, ezért feltétlenül meg kell jagyeznem. Én a pályában vagyok jártas. Az is lehet, hogy még abban a témában felvetett kérdéseitekre sem tudok mindig válaszolni, mert már pár évtizede a szakmában vagyok, nem mostanában tanultam, és leginkább azokban a dolgokban fejlesztem magam, amivel a gyakorlatban is találkozok.

A gépészet nem a szakterületem. Nem mondom, hogy teljesen idegen tőlem, de nem tudok hasznosabb infókkal szolgálni, mint általában egy lelkes érdeklődő. Az ilyen témában adott választaimat is ennek megfelelően kell komolyan venni.

A mozdonyokon (régebbi kiadások) két fék szokott lenmi. Az egyik csak a mozdonyt fékezi, a másik meg az egész vonatot. Feltételezem, ez azért alakult így, hogy a tolatási mozgásoknál ne kelljen a féktömlőkkel meg szelepekkel kínlódni, de lehet biztonsági oka is, ha a vonatnál valami különleges probléma lépne fel a fékrendszerben, akkor is legyen mivel lassítani. A modern visszatáplálós rendszerek ezt egészítik ki. A vagonokon nincs ilyen, ott csak a hagyományos sűrítettlevegős mechanikus fék van, de ha csak lassítani kell, és azt sem gyorsan, akkor lehet értelme a csak mozdonyos fékezés/visszatáplálás módszernek. Motorvonatoknál már automatikusan először a visszatáplálós módszer lép életbe, és csak annak elégtelensége esetén fékez mechanikusan.

MIndettől függetlenül örülök a felvetésnek, ötletem is támadt belőle. Ha találnátok valakit, aki szakmailag hitelesen hajlandó röviden és közérthetően elmagyarázni a modern vonatok fékezési protokollját, szívesen közzéteszem a blogon egy vendégbosztban az ismereteit. Biztosan lenne rá érdeklődő. Végülis ez egy ismeretterjesztő oldal akarna lenni, ne gátoljuk az ismeretek terjedését!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.10.11. 09:51:58

@Pályamágus, a sínész:

Lehet, hogy nem a szűkebb szakterületed, de a mozdony kettős fékrendszerével mégis tudtál újat mondani. THX.

Villanymotort elektromosan is brutálisan lehet fékezni, persze egy szerelvénnyel maga mögött hiába blokkol a mozdony - na meg jobb is, ha nem blokkol. Igaz, ez már nem mehet visszatáplálással, ehhez majdnem rövidzár kell.

Ha egy forgó villanymotor kapcsait rövidre zárod, az elektromotoros ellenerő elképesztően hatékonyan lefékezi, és még egy kisebb villanymotort sem nagyon tudsz kézzel megforgatni, mert ilyenkor dinamóként önmagát fékezi. Csináltam már ilyet, magam is csak néztem.

Pályamágus, a sínész · vasutrol-barkinek.blog.hu 2023.10.11. 10:16:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A mozdonyokon ezeken kívül van még egy "kézifék" is. Egy kőkorszaki megoldás, egy csvarorsó segítségével egyszerűen hozzászorítja a fékpofákat a fékezőfelülethez. Ez régen a kerék volt, most meg lehet féktárcsa, vagy mit todom én mi, de működik. :)

Magam is úgy vélem, hogy a villanymotor fékezési jellemzője lehetetlenné teszi a blokkolást, hiszen akkor nincs elektromos ellenállás. Mozdony ABS, ha jól belegondolunk.

Amit a pólusok zárásával kapcsolatban írtál, nagyon érdekes. Nekem még nem jutott eszembe evvel kísérletezni: Bár tudtam, hogy a motorok generátorként is üzemeltethetők, a mértékek meglepnek. Ma is megérte felkelni.

gigabursch 2023.10.11. 11:04:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Alapesetben persze jó ez a fáziscserés fékezés. Vészleállításkor!
Borzalmasan megterheli a tekercseket, a motor házát és a hajtásláncot is!
Jellemző előfordulása pl faipari gépek (szalagfűrész), ahol talán a végtaglevágást lehet így kellő időben alkalmazva 100 helyet 30% keresztmetszetre redukálni.

Amennyire én tudom a motorfékezésnél a mágneses tér szabályozott gerjesztésével fékeznek
Mert ugyebár itt a kimenő trafók is rendesen munkára vannak kényszerítve, hogy oda "préseljenek" elektronokat, ahonnan amúgy is ki akarnának jönni...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.10.11. 14:37:15

@gigabursch:

"motorfékezésnél a mágneses tér szabályozott gerjesztésével fékeznek"

Igen, én anno kisebb, állandó mágneses motorokkal foglalkoztam, elnézést, hogy elfelejtettem említeni.
süti beállítások módosítása