Vasútról mindenkinek, akit érdekel, hogy min megy a vonat.

Nagyvasúti kisokos

Nagyvasúti kisokos

Mégis milyen gyors lehet a vonat? I.

2023. november 08. - Pályamágus, a sínész

 

Láthatjuk a nyugati és keleti gyorsvasutakat, miközben láthatjuk a lassú vicinálisokat is. Na de mégis mi lehet a különbség, ami miatt az egyiket gyalog utolérni, míg a másikat szemmel is nehéz követni?

A vonatok sebességének bármi furcsának is tűnik, nem sok köze van a járművekhez. Pontosabban, minden vasútvonalra olyan járműveket tesznek, amik a pályát gazdaságosan hasznosítják. Egy BZ a TGV vonalán is csak 80 körül döcögne, bár valószínűleg csak a motor dorombolásából tudhatnánk, hogy haladunk,. miközben a TGV szerelvénye sem tudna gyorsabban menni a Balaton északi partján, mint most a Flirt-ek. Tehát a vonatok sebességét valójában a pálya határozza meg. A műszaki állapot természetesen alapvető - erről a második részben ejtünk szót -, de ami mindent eleve eldönt, az a pálya vonalvezetése, más néven geometriája.tgv-bz.jpg

A megértéshez kicsit otthagyjuk a vasutat, és kimegyünk a közútra. 

Ha egy autóval haladunk a vízszintes úton, és jön a kanyar, akkor azt maximum egy bizonyos sebességgel tudjuk bevenni. Ha gyorsabban haladunk, két lehetséges dolog történhet. Vagy megcsúszunk, vagy felborulunk. Attól függ, hogy a gumi tapadása, vagy a kocsi súlypont-magassága enged a fizika törvényeinek. Ha motort használunk, akkor módunk van azt bedönteni, így a centrifugális erővel dacolva, már csak a gumi tapadása szabhat határt a sebességválasztásnak. Ha az út meg van döntve, akkor a sebesség is fokozható. Vannak versenypályák, amik egész extrém bedöntést kaptak, a nagyobb sebesség érdekében, és itt már egészen közel kerültünk a vasúton alkalmazható sebesség megértéséhez. mercedes-unterturkheim-head-1024x768.jpg

A sínek profiljával már foglalkoztunk, most csak a síngerinccel van dolgunk. Ez a sín leggyengébb része, pontosabban ez az a része, ami legkevésbé szereti, ha oldal irányú terhelést kap. Nem erre van tervezve, hanem hogy állandó távolságot tartson a sín talpa és feje között, ezáltal soktonnás terhelhetőséget biztosítson függőleges értelemben. Na de az oldalnyomás egészen más kérdés.

Egyenes pályán geometriai értelemben bármennyivel lehet(ne) közlekedni. Csak a pálya műszaki paraméterei szabnak határt. Az ívekben viszont más elvárások is érvényesülnek. Ahhoz, hogy a sínek lehetőség szerint függőleges (fej-gerinc-talp) terhelést kapjanak, az íves pálya külső sínszálát a belsőhöz képest "túlemelik". Ez egy szakkifejezés, azt jelenti, hogy a járműveket bedöntik az ívekben. Eddig nem is lenne gond. Minél gyorsabban akarunk menni, annál jobban be kell dönteni. Gondolnánk, és igazunk is lenne, ha egészen biztosak lehetnénk abban, hogy soha semmilyen körülmények között sem kell megállni ugyan abban az ívben. Csakhogy az élet nem ilyen. Néha sajnos meg kell állni, mert bedől egy fa a vonat elé, elromlik a mozdony, vagy egy áradás elviszi előttünk a vasúti töltést, és nem lenne helyes egy ilyen pályára rámenni. A lényeg, hogy az üzemszerű közlekedéssel ellentétben, amikor az alkalmazott sebességhez bedöntött (túlemelt) pályán - a centrifugális erőnek köszönhetően - gyakorlatilag a sínek függőleges terhelést kapnak, tehát jól végzik a feladatukat, megállás esetén a megszűnő centrifugális erő nélkül az íves pálya belső sínszálai a vonatra ható egyedüli gravitáció miatt nagyon erős oldalnyomást kapnak.metszetrajz.jpg

És evvel már el is érkeztünk egy alapvető felismeréshez. Nevezetesen, hogy egy pályát úgy kell megtervezni, hogy ez a bizonyos oldalnyomás (szakszerűen: oldalgyorsulás) semmilyen körülmények között se érje el azt a szintet, amikor a síngerinc egyszerűen hosszában eltörik. Ebből következik, hogy minden egyes síntípusra meghatározható a megengedett oldalgyorsulás mértéke. Ez egy bizonyos érték. Az ív sugara egy másik, szintén állandó érték. Ha eltekintünk a már említett műszaki állapottól, és tökéletesnek feltételezzük azt, akkor addig növelhetjük a vonat sebességét, amíg ez a bizonyos oldalgyorsulás, tehát a sínszálra ható oldalirányú nyomás az ébredő centrifugális erő hatására a külső szálon el nem éri a megengedett értéket. Innen már adódik a következtetés, hogy minél jobban akarjuk növelni az alkalmazott sebességet, annál nagyobb ívsugarakat kell alkalmaznunk, hogy ez a bizonyos oldalnyomás ne tudja elérni a megengedett értéket. Se a teljes sebességgel haladó vonatnál (külső sínszál), se a megállni kényszerülőnél (belső sínszál). Ezt a sebességet nevezzük tervezési sebességnek. Ezért nem lehetséges egyszerű pályafelújítással sebességet emelni, csak úgy. Azért kell hozzá pályageometriai korrekció is, hogy a korábbi kisebb sebességhez épített szűk íveket nagyobb sugarúakra cseréljék, amik így már nagyobb kiépítési sebességet tesznek lehetővé. Az ilyen beavatkozások sokszor új nyomvonal kijelöléssel, de mindenképp sok földmunkával, de azt megelőzően tervezéssel, terület kisajátítással jár. Ezek nagyon hosszú folyamatok, és egy bizonyos sebesség fölött megszűnnek a vegyes használatú pályák is. Általában a tehervonatok eleve alacsonyabb menetrendi sebességgel vannak tervezve, mivel nem is alkalmasak a személyvonatoknál alkalmazott sebességek elérésére. Viszonylag alacsony sebességkülönbség esetén még csak-csak meg lehet szervezni a különféle vonatok azonos pályán való közlekedtetését, de a nagysebességű vonatok számára egyre nagyobb akadályt jelentenek a tehervonatok, így azokat már másik pályán közlekedtetik.

 ______________________________________________________________

Illusztráció:

https://www.vagonweb.cz/fotogalerie/H/MAV_Bzmot,Bzx.php

https://www.maerklin.de/en/products/details/article/37793

 https://player.hu/auto-motor-2/mercedes-benz-stuttgart-unterturkheim-tesztpalya

A bejegyzés trackback címe:

https://vasutrol-barkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr4518250751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.08. 12:24:29

Gyors pályán ugyanazt a síngeometriát használják, vagy vastagítjak a síngerincet és szélesítik a síntalpat?

Persze a túlemelésnek határt szabhat a nyomtav és a vagon tömegközéppontjanak magassaga is - utóbbi személyvagonoknál sztem nem lehet gond. Viszont írod, higy a teherforgalmat úgyis más pályára terelik. Ez esetben nem merült fel a nyomtáv szélesítése a szupergyors személyforgalom esetében? (Természetesen nem olyan mértékűre gondolok, mint a Hitler megálmodta vonatszörny, a Breitspurbahn.)

Pályamágus, a sínész · vasutrol-barkinek.blog.hu 2023.11.08. 16:03:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A vasúti pályának van geometriája, a sínnek keresztmetszete, esetleg profilja van. A kérdésedre a válasz, hogy a sínek megválasztásánál természetesen figyelembe veszik a felhasználást, de ennek a terhelés az alapja. Van egy képlet, amivel ez kiszámítható. Abban a képletben minden jellemző pályára ható erő szerepel. Maguk a sínek gyárakban készülnek hengersoron, de nincs külön sín az egyenesekhez és ívekhez.

A nyomtáv és túlemelésarány valós fizikai probléma, de a gyakorlatban nem ez a megközelítés van alkalmazva, mert nem az a gyenge láncszem.

A teher- és személyvonatforgalom Mo.-on nincs különválasztva, mert nincs akkora alkalmazott sebességkülönbség, hogy indokolja ekkora költségtöbblet alkalmazását. Az erre vonatkozó mondataim 300 km/h sebességtartományban válik indokolttá, amit kis állomástávolságoknál eleve képtelenség tartani, másrészt annál a sebességnél védett pálya nélkül sok baleset lenne, harmadszor a tehervonatok jellemzően fele-harmada utazósebessége teljesen felborítaná a menetrendet. Ezekről a vasútvonalakról csak tudunk, meg esetleg álmodozunk. Egyelőre.

Gyorsaság és nyomtáv összefüggései. A kérdés egyáltalán nem értelmetlen, de újra azt kell válaszolnom, hogy nem ez a gyenge pont, a jelenleg alkalmazott normál nyomtáv tökéletesen alkalmas a nagysebességű közlekedésre. Ha még ennél is gyorsabban akarunk haladni, akkor paradigmát kell váltani, mint maglev, hyperloop. Megint általam járatlan területre megyek, de úgy tudom, hogy itt már olyan problémák merülnek fel, mint a kerekek tömegének és átmárőjének problémája. Gondolj bele, egy kis átmérőjű kerék leégetné magáról a csapágyakat, a nagyátmérőjű meg olyan súlyos, hogy a centrifugális erőtől szétrobbanna. Ezek nem levegővel felpumpált gumikerekek, hanem tömör vasból vannak.

gigabursch 2023.11.10. 06:57:01

A pálya síkja döntésének egyik rákfenéje, hogy a megállt hosszú teherszerelvény indításkor a szerelvény közepén, egy viszonylag könnyű kocsit akár még kisiklás közelébe is képes juttatni.

gigabursch 2023.11.10. 07:01:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ha megnézed egy állomáson a síneket, hogy mi van rájuk írva, láthatsz ilyen rejtélyesnek tűnő számokat, betűket.
Pl (nem biztos, hogy helyes, de a jellege):

DIÓSGYŐR 1984 48

Szóval 1984-ben készült el és 48 kg/m a tömege.
Értelem szerűen minél nagyobb a szám (mármint nem az enyém), annál nehezebb, egyben terhelhetőbb is.
Viszont csak nagyobb ívet bír el.

Pályamágus, a sínész · vasutrol-barkinek.blog.hu 2023.11.10. 08:07:25

@gigabursch: "egy viszonylag könnyű kocsit akár még kisiklás közelébe is képes juttatni" -> jó meglátás. Erre vannak vonat összeállítási szabályok, amikről nem tudok részletekkel szolgálni, de a létezése valós. Nem csak ebből az okból, a tömegeloszlás hatással van a fékezésre, tolatásra, meg egyéb problémákra is.

Ami a síneken lévő jelölést illeti, készült már róla poszt: vasutrol-barkinek.blog.hu/2023/09/02/sinezzunk_egy_kicsit
Kiegészítésképp csak annyit, hogy ennél kicsit több az info rajta. 48 rendszerű sínből pl. kétféle is van(volt). A régebbi 48,3, az új 48,5 folyómétertömegű, és ez is jelölve van a síngerinceken. Az újabb gyártású, már nem nálunk készült síneken az anyag edzettségére is van jelölés. Azért nem hoztam szóba, mert földöntúli mértékegységeket és számadatokat tartalmaz.
Nem egy ismeretterjesztő blogra való. :)

gigabursch 2023.11.10. 08:55:55

@Pályamágus, a sínész:
"https://www.youtube.com/watch?v=3SUH_iBzLZM"

Dehogynem!

Mi ráérünk elolvasni!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.10. 11:04:09

@Pályamágus, a sínész:

"egy kis átmérőjű kerék leégetné magáról a csapágyakat"

Bocsánat az okoskodásért, ezzel kapcsolatban eszembe jutott a Németországban, Eschede közelében 1998-ban történt tragédia, melynek során 101 ember halt meg. Itt az ok nem a csapágy volt, de köze van a kerékhez, amit említesz.

200km/h sebességgel haladt az Intercity, amikor egy kerékről levált a kerékabroncs (Radreifen, nem tudom, magyarul mi a szakszerű neve, a magyar Wiki acélabroncsot ír).

hu.wikipedia.org/wiki/Eschedei_vas%C3%BAti_baleset

Anyagkifáradást állapítottak meg okként. Laikus véleményem szerint a kifáradást gyorsította, hogy a kerék és az abroncs között rezgéscsillapítás céljából gumi volt, ami nyilván nagyobb deformációt engedett az abroncsnak gördülés közben.

Aki tud németül, annak érdemes lehet elolvasni a szerencsétlenség német szócikkét, plusz az Eisenbahnrad (vonatkerék) szócikket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.10. 11:05:26

@gigabursch:

"Mi ráérünk elolvasni!"

Rá bizony!

gigabursch 2023.11.10. 11:25:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
A tehervonatok esetén nem gondolnám, hogy nagy a gond a kisebb kerék esetén, mert úgyse mennek akkora tempóval.
Hozzá kell tenni, hogy az országúti kamionoknál is beállt egy kerékátmérő csökkenés, ill az utánfutókon sokáig voltak kis átmérőjű kerekek, amik visszább nőttek, úgy tűnik beállt az optimális méret...

A kisebb kerék elméleti nagy előnye, hogy ugyanabba a forgózsámoly méretbe több tengely is beszerkeszthető (lásd húsz-harminc éve a RoLa kocsikat), lejjebb van a súlypont.
Igaz más fékezési és lengéscsillapítási megoldások kellenek.
Viszont a több tengely simább, kiegyenlítettebb futást és tengelyterhelést jelent.

gigabursch 2023.11.10. 11:27:49

@gigabursch: @Pályamágus, a sínész:
No, ezt a pangea.blog.hu-ra akartam bemásolni.

Szóval:
"Nem egy ismeretterjesztő blogra való. :)"

Erre reagáltam, bocs.

Pályamágus, a sínész · vasutrol-barkinek.blog.hu 2023.11.10. 17:34:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Igen, hallottam az esetről, sőt, úgy tudom nálunk is voltak hasonló kísérletek, de még idejében hamvába holt. Nem tudom, hogy az említett eset hűtötte-e a kedéjeket, vagy az, hogy a kísérleti kerék már jóval a csúcssebesség elérése előtt ledobta magáról a köpenyt, mint egy ócska gyűrűt. Sajnos csak anekdotákat hallottam róla, nincs komolyabb infóm, de elég sok kísérlet folyik minden felé. Ezek egy jelentős része tévútnak bizonyul.
Amúgy a koncepcióval kapcsolatban nem igazán értem, hogy mire számítottak. Ez amúgy sok esetben felmerül bennem. Én még azt tanultam, hogy még mielőtt rengeteg energiát fektetnék kísérletekbe meg számításokba, először próbáljam elképzelni a mindenféle ébredő erőket, azok irányát és a folyamatok várható következményeit. Ebben az esetben biztosan nem léptem volna tovább, mint a képzelet. Adott egy nagy sebességgel forgó súlyos tömeg, azon egy gumikarika, azon meg egy abroncs. Az első oldalirányú terhelésnél nem csak ott keletkezik oldalerő, ahol a kerék a sínnel érintkezik, hanem a kerék túlsó oldalán is ellenkező előjellel és ez gyorsan váltakozik. Olyan, mintha kifordítanánk egy ékszíjtárcsát az ékszíj pályasíkjából, és csodálkoznánk, hogy ledobja azt. Szerintem triviális volt a hiba, de lehet, hogy tévedek.

@gigabursch: A RoLa szerelvények közlekedtetésére elég macerás előírások voltak jellemzőek. A közvéleményt többnyire nem érdekelte, de titeket bizonyára. Voltak a RoLa szerelvényeknek külön kijelölt vágányaik. Nem lehetett őket egy félreállítás során akárhova irányítani. Voltak kijelölt RoLa vágányok, amikben a megengedett hibahatárok sokkal szigorúbbak voltak az összes többihez képest. Pályafenntartási szempontból nem igen emlékszem kisírt szemekre, amikor megszűntek. Környezetvédelmileg és gazdaságilag természetesen kár értük, de hisztis kis jószágok voltak pont az apró kerekeik miatt.

"Dehogynem! Mi ráérünk elolvasni!" -> Stephen Hawking: Az idő rövid története előszavában olvasható:
Egy jóakaróm figyelmeztetett: minden leírt egyenlet megfelezi az eladható példányszámot.
Eltökéltem tehát, hogy egyet se használok. Végül mégis megkegyelmeztem Einstein híres
egyenletének: E=mc2
. Bízom benne, hogy ezzel még nem rettentem vissza minden reménybeli
olvasómat.
Hát, nem ígérek gyorsan semmit, de majd megpróbálok néhány különféle gyárijelről fényképeket gyűjteni, fűzök hozzá magyarázatot, aztán összepofozom egy posztba valamikor, amikor már érdekesebb dolgok nem jutnak eszembe.

gigabursch 2023.11.10. 18:17:31

@Pályamágus, a sínész:
RoLa
Tudom, hogy voltak pálya/üzemeltetés gondok.
Akkor a nagy előnye a 2-3 határátkelés idővesztességének kibekkelése volt. Továbbá tartósan tudott menni 100 km/h-val, meg a napi menetforgalmon kívül.
Ráadásul akkor autópálya Tatbánya (később Győr)-Bp, ill (később M0-lal), Bp-Kecskemét volt.
Gyakorlatilag a menetidő a kamionnak egy nappal kevesebb volt és megvolt a kötelező hosszú pihenő is.

Azóta a sínek is sokat fejlődtek, meg egy halom állomás is. 2-3 évtized még MÁV szinten is látványos javulás ezen a fronton.

Pályamágus, a sínész · vasutrol-barkinek.blog.hu 2023.11.10. 19:13:56

@gigabursch: A RoLa feltámadására, meg úgy általában a vasúti teherforgalom fellendülésére akkor lehet számítani, amikor elkészül egy jó nagy elkerülőszakasz. Szerény véleményem szerint egy Cegléd - Pusztaszabolcs - Székesfehérvár új nyomvonal sc/kb 120-as tempóval igazi felüdülés lenne. Jelenleg mire egy tehervonat átvánszorog a fővároson, macerás esetben eltelhet három nap is. Ez nem minden esetben van így, de ez is előfordul. Ennek az az oka, hogy a lakott területen való közlekedés zajszintje meghaladja a modern városlakó toleranciaszintjét. Voltak ötletek V0-ról, de az is csak a város körül lett volna, tehát csak odázza a problémát. Valaha a fradi is senki földjének számított, most meg tilos éjjel használni. Erre csak egy olyan vonal megépítése adhat megoldást, ami a két gócpontot közvetlenül köti össze. Nevezetesen Székesfehérvárt Szolnokkal. Akkor minden fontosabb határátkelő össze lenne kötve mindegyik másikkal.

Greg36 2023.11.13. 14:19:35

@Pályamágus, a sínész: Szerintem a RoLa már sosem fog igazán feltámadni. Ott vannak a zsebeskocsikból álló irányszerelvények, ahol egy csomó helyet megspórolnnak azzal, hogy csak a pótkocsikat kell cipelni és a vontatót nem, nem kell külön kocsi a sofőröknek, és ha épp arra van kapacitás/megrendelés, akkor ugyanarra a szerelvényre felkerül egy konténer a félpótkocsi helyére. A RoLa a bázisalagutaknál lehet már csak valós alternatíva.

Pályamágus, a sínész · vasutrol-barkinek.blog.hu 2023.11.13. 16:10:33

@Greg36: Érdekes észrevétel. Igazad lehet. Általában nem szoktam a vagonokkal foglalkozni, de ha már szóba került, nekem más megközelítés jutott eszembe.

A zsebes kocsik megrakása és kihasználása szerintem egyfajta nagybani megrendelést jelenthet. Arra gondolok, hogy az a cég tudja jól alkalmazni, amelyiknek komolyabb bázisai vannak egymástól jó messze, és egyik helyen megpakol egy ilyen szerelvényt, a célállomáson meg rendelkezésre áll megfelelő számú vontató a kipakoláshoz.

A RoLa ezzel szemben inkább a kisebb kamionos cégek támasza, akik egy telephelyről kiindulva fuvaroznak mindenfelé, és ahol lehetőség van rá, ott fellépnek egy ilyen alkalmatosságra, és pihenőidőben haladva érnek el nagyobb átlagsebességet, rövidebb fuvaridőt.

Persze lehet, hogy a feltételezésem teljesen alaptalan, nincs se kamionszállító szerelvényem, sem kamionjaim, csak úgy elmélkedem.

Greg36 2023.11.13. 16:37:36

@Pályamágus, a sínész: A RoLaval az a probléma - szerintem - és az is volt a probléma, hogy ugyanúgy egységvonatok, mint a konténeres/zsebes járatok. És nem nagyon lehet őket ac-hoc meneszteni - tehát van egy indulási időpont, és ha pont annyi kamion jön össze, mint ami kitesz egy szerelvényt, akkor ok, ha meg csak feleannyi, máris veszteséges. Ha valamiért lekésed, akkor akár órákig/napokig várhatsz a következőre (és bukod a fuvardíjad egy jelentős részét, amit előre kifizettél a foglaláshoz). Ha meg bevárják, amíg megtelik a szerelvény, akkor a többi kamion veszít időt. RoLanak ott van szerintem értelme, ahol mondjuk óránként jár, és ha megérkeztél a berakodási helyre, szinte azonnal indulhatsz is. (Csalagút, Alpok alatti alagutak, ilyesmik).

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2023.12.28. 23:32:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A japánok a Sinkanszen építésénél szélesebb nyomtávolságot választottak, mint ami korábban a szigeten volt használva. Ők 1067-ről 1435-re növelték, a sebességet pedig először 200 km/h-ra, most meg már több vonalon is elérhető a 300 km/h vagy több. Ez részben a nagyobb nyomtávolságnak is köszönhető.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2023.12.28. 23:34:42

@Pályamágus, a sínész: A legtöbb zsebes kocsiból álló vonat rakománya többnyire homogén, ugyanannak a szállítónak van 5-10-20 félpótkocsija is a szerelvényre rakva, magányos kocsikat nemigen látni.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2023.12.28. 23:36:32

@Greg36: Tudomásom szerint ilyen vonatoknál nincs "aki kapja marja" helyfoglalás, a helyeket időben le kell foglalni. Én csak a Csalagúton át utaztam és ott fix hely volt, ha lekéssük, Angliában ragadunk...

amundsen 2024.01.31. 16:56:19

@gigabursch: A világ legjópofább beszólása ez a "mi ráérünk olvasni"
.
süti beállítások módosítása